Naryškin varuje Kyjev pred zásahom na Kryme a východe Ukrajiny

02.03.2014 Celý región

Moskva 1. marca (TASR) - Dočasný ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov dnes v telefonickom rozhovore s predsedom dolnej komory ruského parlamentu Sergejom Naryškinom obvinil Rusko, že na Krymskom polostrove sa snaží rozvíjať silový scenár s cieľom destabilizovať situáciu na Ukrajine.

Ako s odvolaním sa na tlačovú službu ukrajinskej strany Vlasť informovala agentúra Interfax, telefonát sa uskutočnil z iniciatívy ruskej strany. Naryškin v ňom vyjadril pripravenosť Ruska na vojenskú agresiu voči Ukrajine v prípade, že proti "občanom Ukrajiny žijúcim na území Krymu a východu" bude použitá sila.

Ukrajinská strana v reakcii na to deklarovala, že tam žijúci občania "už de facto" sú objektom agresie ruských ozbrojencov a provokatérov podporovaných ruskou stranou. Turčynov ubezpečil, že ukrajinské vedenie neplánovalo, ani neplánuje použiť silu proti občanom, "aj keď ruská strana sa všemožne snaží rozvíjať silový scenár v záujme úplnej destabilizácie situácie na Ukrajine".

Turčynov dodal, že použitie zbraní a sily proti občanom Kyjev považuje za špeciálne pripravené provokácie s cieľom zdôvodniť tak vojenskú intervenciu Ruska na Ukrajine. Dočasný ukrajinský prezident upozornil, že Ukrajina je pripravená brániť svoju územnú celistvosť a tomu budú zodpovedať aj rozhodnutia, ktoré prijíma takmer permanentne zasadajúca Rada národnej bezpečnosti a obrany.

K najnovšiemu vývoju sa vyjadrila aj predsedníčka hornej komory ruského parlamentu - Rady federácie - Valentina Matvijenková, ktorá v rozhovore pre agentúru UNIAN vyhlásila, že vo vzniknutej situácii "NATO nemá dôvod vyslať svoje jednotky na Ukrajinu".

V odpovedi na otázku, či sa Rusko neobáva, že NATO a USA vyšlú svoje jednotky na Ukrajinu, Matvijenková uviedla, že na to "nie je dôvod, pretože my sme NATO a USA súhlas (na takýto krok) nedali". Dodala, že Rusko koná prísne v súlade so zákonmi a ústavou. Vysvetlila, že Rada federácie, ktorá dnes schválila žiadosť prezidenta Vladimira Putina na použitie ruskej vojenskej sily na území Ukrajiny, vychádzala zo situácie, keď sú ohrození "ruskí občania, po rusky hovoriaci", ako aj v súvislosti so žiadosťou autonómnej krymskej vlády, ktorá Rusko požiadala "o ochranu pred neporiadkom a chaosom na Ukrajine".

Katastrofe na Kryme môžu zabrániť jedine radoví Rusi

Ruský prezident Vladimir Putin dnes síce získal súhlas Rady federácie na nasadenie ruskej armády na Ukrajine, ale doposiaľ nerozhodol o vyslaní ruských vojakov na ukrajinské územie. Podľa agentúry Interfax o tom dnes informoval hovorca Kremľa. Moskva podľa neho dúfa, že už nedôjde k ďalšej eskalácii situácie na Ukrajine.

Putin podľa agentúry DPA uviedol, že ruský vojenský zásah bude závisieť od vývoja situácie na Kryme. "Dúfame, že sa situácia nebude vyvíjať tak, ako doteraz, teda smerom k ďalšej eskalácii, ktorá znamená hrozbu pre etnických Rusov na Krymskom polostrove," povedal Putinov hovorca Dmitrij Peskov.

Podľa poslanca Rady federácie Viktora Ozerova Putin sám rozhodne o počte ruských vojakov, ktorí budú vyslaní na Ukrajinu. Rovnako prijme aj rozhodnutie ohľadom objemu a charakteru vojenskej techniky, ktorá sa prípadne zúčastní na operácii na Ukrajine, informovala agentúra RIA Novosti.

Katastrofe na Kryme môžu zabrániť jedine radoví Rusi, ak začnú protestovať proti vojne, ako aj medzinárodné spoločenstvo, "ak v najbližších hodinách príde s adekvátnymi opatreniami", uviedol dnes podľa agentúry UNIAN líder parlamentu krymských Tatárov Refat Čubarov.

Nevyhnutnosť rýchleho riešenia napätej situácie na Krymskom polostrove zdôraznil dnes počas rokovaní s ukrajinským vedením aj turecký minister zahraničných vecí Ahmet Davutoglu. Počas návštevy v Kyjeve Davutoglu zdôraznil, že stabilita na Ukrajine je dôležitá nielen pre oblasť Čierneho mora, ale aj pre celú Euráziu. 
 

Vyberte región